15,19 PCOS

Nu är jag här igen..
De är många på Familjeliv som frågat mej vad PCOS är för något eftersom jag har de..
Och vet att dom flesta där läser min blogg så läger ut de här ist för att svara alla =)


PCOS
En kvinna som har äggstockar av PCO-typ och som dessutom har ett eller flera symptom, framför allt oregelbundna och glesa menstruationer, bedöms ha så kallat PCO-syndrom (PCOS). Det föreligger då en obalans i hormonerna och innebär svårigheter att bli gravid utan medicinsk hjälp. Man kan också ha ett eller flera andra symptom som hänför sig till ökad produktion av manligt könshormon, testosteron. Den hormonella obalansen fastställs med blodprov och ser olika ut hos olika kvinnor. Främst är halterna av testosteron, SHBG (sexhormonbindande globulin), och insulin påverkade. 7–15% av alla kvinnor i fertil ålder har PCO-S, några så lindrigt att de inte märker av det.

 

Behandling
I det lindriga fallet kan man själv påverka den hormonella obalansen genom att äta en bra kost med långsamma kolhydrater och nyttiga fetter samt att motionera regelbundet. Om inte detta räcker finns flera behandlingsalternativ beroende på vilka behov som finns hos kvinnan. Det är också bra om din läkare med lämpliga intervall kontrollerar dina hormonvärden, blodsocker, insulin, blodfetter och blodtryck då PCO-S ger ökad risk för utvecklandet av det så kallade metabola syndromet. Detta i sin tur ger ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes.

För kvinnor med PCO-S som inte har aktuell graviditetsönskan är den vanligaste behandlingen p-piller som är antiandrogena och blockerar kvinnokroppens egen produktion av manliga hormoner. Äggstockarna får vila under tiden som behandlingen pågår och mängden symptom kan minska eller lindras. P-piller ger också en regelbunden menstruationsblödning vilket minskar risken för cellförändringar i livmoderslemhinnan. Acne och fet hy kan bli bättre och det kan även ge en viss viktnedgång.

Kommentarer
Postat av: Amanda Forendal

Jag har också PCOS och det glädjer mig att se att andra som har det lyckats få barn :)

Grattis till familjen! :D

2011-02-07 @ 19:45:40
Postat av: Remisabrina

Hi, your homepage looks really good and gives great information! Anyway, nice job. Keep it up please!!! My best wishes to you all!

2011-03-09 @ 14:51:58
URL: http://remisabrina.blog16.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0